Toplumda bazı hallerde yaşla bağlantısı olmadan da, çoğu kişinin muzdarip olduğu kaş dökülmesi önemli bir sorun haline gelebilir. Bunun nedenleri hakkında net bilgiler bulunmamaktadır. Çoğunlukla kaş kıllarının köklerinde meydana gelen hasarın bunda etkili olduğu düşünülür. Bu etkenin dışında saçkıran, guatr gibi rahatsızlıklarda kaş dökülmesine yol açabilir. Bu herkes için estetik bir problemdir. Çünkü yüz hatlarının görünümünü direkt olarak etkiler. Bu yüzden kaş kalemi kullanımı gibi yollara başvurulur. Ancak bu kesin bir çözüm değildir.
Yaralanma, yanık, hastalık gibi etkenler yüzünden kaşları tamamen dökülmüş olan kişiler başta olmak üzere, kaş dökülmesi estetik bir sorun haline gelmiş herkes için en iyi çözüm yolu kaş ekimi yapılmasıdır. Bu uygulama hem kaş dökülmesine, hem de kaşlardaki seyrelmeye çözüm olur. Kaş ekimi saç ekimi sırasında kullanılan FUE tekniği sayesinde başarılı bir şekilde yapılabilir. Kişinin ense kısmında saçları bulunuyorsa, kaş ekimi yapılmasında sorun yaşanmaz. Kalıcı ve doğal bir görünümü olan kaşlar başarılı bir şekilde oluşturulabilir. Kaş ekimi sayesinde kişinin dış görünümü düzeltilmiş olur, aynı zamanda kişiye ruhsal olarak destek olacak bir işlem yapılmış olur.
Kaş ekimi nasıl yapılır?
Kaş bölgesi lokal anestezik ilaçlar kullanılarak uyuşturulur. Bu alana lateral slit yardımıyla mikro kanallar açılır. Bu kanallara tek tek ekim işlemi yapılır. Bu alana ekilecek kökler 0,6-0,7 mm lik aletlerle alınarak, fazla bekletilmeden aynı çaptaki iğnelerle ciltte kesi yapılmadan ekilir. Bu aşamada kökler fazla bekletilmeden uygulandığından, kök ölümü gerçekleşmez. Ekim için kullanılan uçları ince olması işlem sonrasında iz kalmasına engel olur. Kaşların şeklini ve ekim sıklığını kişinin kendisi belirlemelidir. Yapılan işlemde önemli olan köklerin tek tek ekilmesi ve ekim açısıdır. Kaş ekiminde kökler 25-30 derecelik açılarla ekilmelidir. Bundan geniş olduğunda, kaşlar dik çıkacağından kişilere rahatsızlık verecektir. Bu nedenle işleminizi bir uzmanın yapmasında fayda vardır. Kaşlarda genellikle 300-600 arası kök ekilerek olumlu neticeler alınmaktadır. Kaş ekimi sırasında kullanılacak teknik kişideki kaş kaybına, bunun sebeplerine göre değerlendirilir. Genellikle FUE yöntemiyle başarılı sonuçlar alınır.
Ekilen kaşlarda ne gibi değişimler meydana gelebilir?
Ekilen kaşlarda ilk seansın ardından bir miktar dökülme meydana gelebilir. Ancak dökülme sonrasında yeniden kaş çıkacaktır. İlk ekim seansının ardından zayıf ve ince kaş telleri görebilirsiniz. Bu da son derece normal bir durumdur. Zamanla kalınlaşma meydana gelecek ve daha kalın kaş tellerine sahip olabileceksiniz. Konuya dair en çok merak edilen hususlardan biri de ekim yapılan kaşlarda beyazlaşma meydana gelip gelmediği olmaktadır. Kaş ekiminden kaynaklanan bir beyazlama olmaz. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte saçlarda ve vücudun diğer bölgelerinde yer alan kıllarda beyazlama olmaya başladığında, ekim yapılan kaşlarda da beyazlama olabilir. Merak edilen bir diğer husus da beyazlama olan kaşların renginin değiştirilip değiştirilemeyeceği olmaktadır. Maalesef kaş ekimi yöntemi ile beyazlayan kaşlar yeniden eski rengine kavuşturulamaz.
Kaş ekimi hangi sorunları düzeltebilir?
Kaş ekimi sadece dökülen kaşların yeniden oluşturulmasını değil, bu bölgedeki dikiş izlerini, yara izini ve ameliyat sonrası kalan izlerin düzeltilmesinde destekleyici bir uygulamadır. Kaşlar uygulamadan önce incelenerek, sıklığı uzmanlarca değerlendirilir. Bu bölgedeki kalıcı izleri gizleyecek sıklıkta kaş ekimi yapılabilir. Kaş kılları izlerin dışarıdan görünmesine engel olabilir.
Kaş ekimi başarısı nasıl değerlendirilir?
Öncelikle kişinin istediği kaş şekli, önceden sahip olduğu kaş şekline uyum sağlamalıdır. Kalınlığı ve saç yapısına uygun bir talep olmalıdır. Saçları seyrek olan bir kişiye gür kaşlar, gür saçları olan bir kişiye seyrek kaşlar çok hoş bir görünüm vermez. Bu yüzden kaş ekimi öncesinde bu değerlendirmeler itinayla yapılmalıdır. Kişinin yüzüne uygun, kalınlığı, kıllarının sıklığı ve kaş çizgisinin duruşu en uygun bir kaş modeli belirlenmelidir. Bu değerlendirmeler uzman doktor ve kişiyle birlikte yapılmalı, uygulama sonrasındaki kaş görünümü bilgisayar ortamında görüntülenmelidir.
Ayrıca kaş ekimi uygulamasında enseden alınan saç kökleri kullanıldığı için, daha sonradan kaşlardaki kıllar uzayacaktır. Bunlarında belirli zamanlarda kısaltılması gerekecektir. Bu süre ortalama haftada bir olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kaş ekiminden sonra nelere dikkat edilmeli?
Kaş ekimi işlemi tamamlandıktan sonra en çok dikkat edilmesi gereken husus hijyendir. Steril ortamda gerçekleştirilen kaş ekiminin ardından ekim yapılan bölgenin korunması gerekir. Bir süre su ile temas etmemesi gerektiğinden bu bölgenin yıkanmaması ve ıslatılmaması lazım. Hekim tarafından bu süre hastaya bildirilmektedir.
Kaşların ekim sonrasında tamamen net sonuca ulaşana dek boyanmaması da dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır. Bu süre sonunda kaşların boyanmasında bir sakınca olmayacaktır. İlk zaman ekimi yapılan kaşlar zayıf ve ince çıkabilir. Fakat bir süre sonra ideal kalınlığa ulaşacaktır. Seansın ardından birkaç gün krem, losyon ve benzeri kozmetik malzemelerin kullanılmaması da önem verilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.